16 Haziran 2025 02:35
Kültür-Sanat

Selçuklu’nun damak zevki yeniden sofralarda

Selçuklu saraylarında, sultan sofralarında tüketilen Konya'nın asırlık lezzeti saray tava, coğrafi işaret tescili almayı bekliyor. İçerisinde kuzu eti, kuru meyve, kuruyemiş ve bal olan saray tava, o dönem sultanların özel davetlerinde sunulan bir lezzet olarak öne çıkıyor.

, içerisine koyulan malzemelerle mutfak lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıllarda ’na başvurmasıyla saray tavanın, coğrafi işaret tescil belgesi alması bekliyor. Asırlık yemeğin malzemeleri kuzu eti, kuru meyve, kuruyemiş ve baldan oluşurken; şef saray tavaya ilişkin bilgi verdi.

‘YEMEKLERİN BİRÇOĞU İMKANSIZLIKTAN ÇIKMIŞTIR’

Bir restoranda şef olarak çalışan , mutfağından yemekleri günümüze uyarladıklarını belirterek, “ mutfağında yer etmiş yemekleri gün yüzüne çıkartmak istedik. Aslında zamanındaki ve Osmanlı dönemindeki yapılan yemeklerin birçoğu imkansızlıklardan ortaya çıkmıştır. Bu saray tavamız da zamanında, saraylarda bir nevi ziyafet yemeği. Tatlı bir yemek adı altında bal kullandık ve içerisinde kurutulmuş meyveler kullandık. Bunlar kuzu etiyle birlikte bütün aromaları karıştırılan bir saray davet yemeğidir.

Bu yemeği günümüz şartlarında insanlara hızlı servis edebilmek için tava yemeği haline getirdik. zamanında bunun birçok örnekleri var. Biz bu örneklerden birçoğunu burada kullanıyoruz. Misafirlerimizin de en çok tercih ettiği yemeklerden biri olduğu için kuzu saray tavamız ön plandadır. Hatta bunu biz günümüz şartlarına değiştirerek, biz bunu tavuk etinden de yapıyoruz. Aslında bunları yaparak eski, geçmişteki mutfağımızı günümüze yansıtarak, yeni nesillere artık ve Osmanlı dönemindeki yemekleri tattırabiliyoruz” dedi.

İlgili Haberler