Siyaset

FETÖ’nün finans ayağına MİT operasyonu

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğünce, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) güncel finans yapılanmasına yönelik 9 ildeki operasyonda HAKMAR ve TATBAK zincir marketlerin sahibi Zeki Doruk'un da aralarında bulunduğu 26 şüpheli gözaltına alındı....

FETÖ’ye finansman sağladığı gerekçesi ile ve ’a kayyum atandı. Operasyonla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. hakkında eski ortağı İ.A.’nın tanıklık yaptığı öğrenildi.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, örgütün finansörlüğünü yapan, merkezli yaklaşık 800 şubesi olan HAKMAR ve TATBAK zincir marketlerin sahibi Zeki Doruk ile örgütün finans faaliyetinin dağıtımını gerçekleştiren ve polis memurluğundan ihraç edilen C.G. takibe alındı.

“Fetullah Gülen sayesinde yükseldim, servetim de gitse feda olsun” diyen zincir marketlerin sahibi Zeki Doruk’un evinde yapılan aramada örgütle bağlantılı materyaller ele geçirildi.

Zeki Doruk’un, ’nün yurt dışı yapılanmasından aldığı talimatlar doğrultusunda Türkiye’deki örgüt mensuplarına düzenli olarak para transferi gerçekleştirdiği, kaynak olarak da HAKMAR Şirketler Grubunun kullanıldığı belirlendi.

Hakkında çok sayıda ihbar bulunan Zeki Doruk’un, “kurban bağışı, hac parası ve Zaman gazetesine üyelik” gerekçeleri ile FETÖ’ye yardım topladığı ortaya çıktı.

Zeki Doruk’un özellikle FETÖ üyeliğinden kaydı olan ve örgüte sempati beslemeye devam eden kişileri zincir marketlerinde çalıştırdığı tespit edildi.

GENEL MÜDÜRLÜK BİNASINDA ARAMA

Bunun üzerine , İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesince İstanbul merkezli , , , , , , ve ’da eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Zincir marketlerin sahibi Zeki Doruk ve polis memurluğundan ihraç edilen C.G. ile örgütten yardım alan 24 şüpheli gözaltına alındı.

ÇOK SAYIDA ŞİFRELİ KAPI BULUNDU

HAKMAR’ın İstanbul Sancaktepe’de bulunan genel müdürlük binasında yapılan aramada örgütsel teamüle uygun şekilde iç içe geçmiş çok sayıda şifreli kapı bulunduğu, güvenliğin üst düzey olduğu, mezkur mekanlarda örgütsel toplantılar yapıldığı tespit edildi. Zeki Doruk’un örgütsel para transferinde kendisine bağlı HAKMAR ve TATBAK şirketlerini kullandığı belirlendi.

Güvenlik güçlerinin uzun süredir takibinde olan ihraç polis memuru C.G’nin de HAKMAR’da illegal olarak çalıştığı ve Zeki Doruk’un talimatıyla il il gezerek örgüt mensuplarına para dağıttığı ortaya çıktı.

C.G’nin, FETÖ’nün mahrem yapılarında yer alan ihraç olmuş şahıslara ve onların yakın akrabalarına nakdi yardımlar ilettiği tespit edildi.

HAKMAR VE TATBAK’A KAYYUM ATANDI

HAKMAR Şirketler grubu bünyesindeki 3 şirket merkezine yönelik gerçekleştirilen aramalarda FETÖ ile bağlantılı ve finans ağını gösteren birçok materyal ele geçirildi.

FETÖ’ye finansman sağladığı gerekçesi ile HAKMAR ve TATBAK’a kayyum atandı.

YENİ DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI: ESKİ ORTAĞI TANIKLIK YAPMIŞ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ’nün güncel finans yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmaya ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı.

Gözaltına alınan, HAKMAR ve TATBAK zincir marketlerinin büyük hissedarı ve yöneticisi şüpheli Zeki Doruk’un FETÖ’ye üst düzey derecede bağlı konumda bulunduğu tespit edildi.

Doruk’un bağlılığına ilişkin hem geçmiş dönemde beyanı hem de hakkında ihbarlar olduğu, eski ortağı İ.A’nın, Doruk’un ’ye hizmet ettiğine ilişkin tanıklık yaptığı bilgisine ulaşıldı.

Şüpheli Zeki Doruk’un, yurt dışından gelen talimatlar üzerine FETÖ’ye para yardımı yaptığı da belirlendi.

2017’nin Temmuz ayında FETÖ/PDY kapsamında ihraç edilen polis memuru C.G’nin, şüpheli Doruk’un yanında sigortasız çalıştırıldığı, asistanı olduğu ve örgüt üyelerine yardım ile dağıtım organizasyonu yaptığı anlaşıldı.

TMSF’DEN AÇIKLAMA

TMSF’den yapılan açıklamada,Hakmar, Hakmar Express ve Tatbak markasıyla faaliyet gösteren şirketlere, mahkeme kararıyla TMSF kayyım olarak görevlendirilmiştir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün finansal faaliyetlerinin deşifresi amacıyla yürütülen soruşturma devam ederken, ticari faaliyetlerin aksamaması ve üçüncü şahısların haklarının korunmasını teminen şirketlerin yeni yönetimleri oluşturulmuş ve çalışmalarına başlamıştır. TMSF’nin kayyım olarak görevlendirildiği şirketler, internet siparişleri başta olmak üzere, kesintisiz hizmet vermeye devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

İZMİR MERKEZLİ 60 İLDE FETÖ OPERASYONU

Öte yandan İzmir merkezli 60 ilde başlatılan eş zamanlı FETÖ operasyonunda da 371 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilere yönelik saat 05.00 sıralarında 60 ilde eş zamanlı operasyon başlatıldı. Operasyonda 241 kişi gözaltına alındı. 79 şüphelinin yurt dışında olduğu belirlendi.

Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı () ile birlikte yürütülen çalışmanın detayları da ortaya çıktı.

YASA DIŞI FON SİSTEMİ KURMUŞLAR

MASAK’tan elde edilen veriler ile dijital materyal incelemeleri neticesinde; İzmir’de oturan ve sosyal medya üzerinden sözde gıda maddesi satışı yaptığı tespit edilen 1 şüpheli, düzenlenen operasyonla yakalandı. ‘Terörizmin finansmanı’ suçlamasıyla tutuklanan şüphelinin yasa dışı kurulan fon sistemini kullandığı belirlendi. Bu kapsamda Türkiye’deki ana yapılanmasını kaybeden örgütün, yurt dışında ayakta kalmaya çalıştığı ve faaliyetlerinin çoğunu Batı ülkelerindeki finansman kaynaklarından sağlamaya çalıştığı tespit edildi.

TOPLAM MEBLAĞ 7 MİLYON 500 BİN TL

Kuzey Amerika, Balkanlar ve Avrupa ülkelerinde bulunan firari FETÖ üyelerinin söz konusu sisteme tümüyle veya kısmen bilerek ve isteyerek fon sağladıkları, FETÖ ile bağı bulunan ya da FETÖ üyesi suçlamasıyla işlem yapılmış kişilere sözde gıda maddesi satışı yapılmış gibi gösterilerek finansman toplandığı belirlendi. Toplanan bu fonların gıda kolisi altında Türkiye’de bulunan terör örgütü üyesi kişilere veya yakınlarına gönderilerek maddi destek sağlandığı tespit edildi. MASAK incelemesinde; toplam meblağın 7 milyon 500 bin TL olduğu kaydedildi.

İlgili Haberler